Sydänliiton asiantuntijalääkäriltä
kysyttiin arginiinin mahdollisesta vaikutuksesta sydämen
vajaatoimintaan. Vastauksen mukaan arginiini lisäravinteena voi olla
vaarallista. Lisäksi vastauksessa korostettiin, että keho tuottaa
itse arginiinia ja että ravinnostakin sitä saa runsaasti.
Tutkimusten mukaan arginiini
lisäravinteena ei voi olla vaarallista, vaan päinvastoin. Vuonna
2006 julkaistiin tutkimus, jossa oli annettu 6 viikon ajan arginiinia
lisäravinteena sydämen vajaatoimintaa sairastaville. Fyysistä
kestävyyttä mittaavassa testissä arginiinia saaneilla pulssi
madaltui sekä maitohapon tuotanto aleni selvästi kontolliryhmään
verrattuna. (Doutreleau S, Mettauer B, Piquard F
et al.: Chronic L-arginine supplementation enhances endurance
exercise tolerance in heart failure patients. Int J Sports Med
2006; 27(7):567 -72)
Arginiini liittyy läheisesti niin
sanottuun hiljaiseen tulehdusreaktioon, jonka tiedetään olevan
monien kroonisten tautien taustalla. Stressillä on keskeinen rooli
hiljaisen tulehduksen syntymisessä. Hiljaiseen tulehdukseen liittyy
useiden tulehduksenvälittäjäaineiden tuotanto. Nämä
tulehduksenvälittäjäaineet aktivoivat ryhmän entsyymejä, joista
yhteisesti käytetään nimitystä arginiinimetyltransferaasit. Nämä
entsyymit siirtävät metioniini-aminohapon metyyliryhmän
arginiiniin. Reaktion seurauksena syntyy asymmetristä
dimetyyliargniinia (ADMA), joka estää erittäin voimakkaasti
arginiinin vaikutuksen. ADMA:n haitallinen vaikutus voidaan murtaa
ainoastaan lisäravinteena annetulla puhtaalla arginiinilla.
Tiedetään, että ADMA:n suuri määrä veressä huonontaa
voimakkaasti sydämen vajaatoimintaa sairastavien vointia.
(Duckelmann C, Miyyermayer F, Haider DG et al:
Asymmetric dimethylarginine enhances cardiovascular risk prediction
in patients with chronic heart failure. Artterioscler Thromb
Vasc Biol 2007;27:2037-2042).
Vastoin edellä mainitun asiantuntijan
kommenttia tiedetään, että arginiinin saanti ravinnosta on
niukkaa. Ravintoaineista lähinnä pähkinät sisältävät runsaasti
arginiinia. Lihasta saatavaa arginiinia elimistö ei pysty
hyödyntämään, koska liha sisältää huomattavasti enemmän
lysiiniä kuin argininiinia. Lysiinillä ja arginiinilla on yhteinen
kuljetusmekanismi, jonka vuoksi lysiini ei ainoastaan hidasta
arginiinin imeytymistä vaan myös haittaa arginiinin kulkeutumista
keskeisiin vaikutuskohtiin elimistössä. Elimistön oma
arginiinintuotanto on erittäin haavoittuvaa. Argininia tuottavien
munuaisten kapasiteetti määräytyy perinnöllisesti ja riippuu
nefronien määrästä. Nefronit ovat mikroskooppisen pieniä
munuaisten toiminnallisia yksiköitä. Nefronien kyky tuottaa
arginiinia hiipuu iän myötä.
Ei olekaan yllättävää, että
arginiinilla on läheinen yhteys moniin yleisiin sairauksiin.
Arginiinin puute liittyy erityisesti aikuisiän diabetekseen ja
työikäisten aivohalvauksiin. Yli 3000 työikäistä sairastuu
aivohalvaukseen vuosittain. Lisäravinteena saatava arginiini estäisi
näistä tapauksista suurimman osan.
Hiljaisesta tulehduksesta, stressistä,
diabeteksesta ja arginiinista enemmän kirjassa Arginiini ja terveys.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentointi on avoinna rekisteröityneille käyttäjille. Pidätämme oikeuden poistaa sopimattomiksi katsomamme kommentit. Olethan niin ystävällinen, ettet mainitse kaupallisia tuotteita tai yrityksiä kommenttikentässä.