torstai 8. toukokuuta 2014

Akuutin omalääkäri ja statiinien haittavaikutukset

TV 1:n Akuutti-ohjelmassa 30.4.2014 kysyi naiskatsoja kolesterolilääkkeiden (statiinien) haittavaikutuksista. Hän oli työterveyslääkärin kehotuksesta alkanut syksyllä käyttää statiineja korkeiden kolesteroliarvojensa alentamiseksi. Hän oli huolissaan, koska hän oli kuullut myöhemmin Terveysmessuilla Muisti-luentotilaisuudessa, että statiinien käyttöön liittyy sivuvaikutuksena muistin heikkeneminen.
Omalääkäri tyrmäsi täysin muistihäiriön ja statiinilääkityksen välisen yhteyden ja esitti varmana tietona, että asiasta ei ole minkäänlaista näyttöä. Statiinit ovat hänen mielestään jatkuvan monitoroinnin kohteena ja tietoon tulisi jos vakavia haittavaikutuksia olisi todettu. Näinköhän omalääkäriltä on jäänyt huomioimatta, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevalvontavirasto FDA edellyttää, että statiinien pakkausselosteessa on mainittava lääkkeen käyttöön liittyvän muistihäiriön mahdollisuus. Statiinien sivuvaikutuksista vaietaan Suomessa ja näin tekee myös TV 1:n omalääkäri.
Statiineista voivat hyötyä henkilöt, joilla on ollut sydäninfarkti tai joilla on esimerkiksi todettu diabetes. Oireettomilla henkilöillä hyöty jää hyvin vähäiseksi. Sen sijaan haittavaikutukset voivat olla suuret. On arvioitu, että tuhatta oireetonta statiinilääkityksen käyttäjää kohden estetään vuosittain yksi tautitapaus. Merkittäviä sivuvaikutuksia tulee ainakin sadalle tuhannesta käyttäjästä. Sivuvaikutuksista yleisimpiä ovat lihassäryt, joita esiintyy 10 -20 prosentilla ihmisistä. Haimatulehdusten yleistymisestä statiinilääkityksen seurauksena raportoi taannoin mm. MOT- ohjelma. Laajoissa väestötutkimuksissa on osoitettu, että naisilla statiinien käyttö lisää lähes 50 prosentilla aikuisiän diabeteksen riskiä. Pelätyin sivuvaikutus, lihaskudoksen laajamittainen tuhoutuminen ja sitä seuraava munuaisvaurio, on onneksi hyvin harvinainen.
Muistihäiriöiden yleisyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta on mahdollista, että ainakin lievät muistihäiriöt ovat statiinien käyttäjillä lähes yhtä yleisiä kuin lihassäryt. Statiinien käyttöön liittyvien muistihäiriöiden, lihassärkyjen, diabeteksen ja haimatulehduksen taustalla on todennäköisesti yhteinen tautimekanismi. Statiinit tuhoavat soluille energiaa tuottavia mitokondrioita. Mitokondriovauriot voivat pahimmillaan aiheuttaa laajamittaistakin solujen tuhoutumista. Statiinien sivuvaikutuksista on kirjoitettu paljon, yksi kattavimmista katsauksista on Kalifornian yliopiston tutkijoiden tekemä (Golomb B.A., Evans M.A. American Journal of Cardiovascular Drugs 2008:8(6):373-418). Statiinit estävät hyvin aineenvaihdunnassa mevalonaatti- nimisen aineen muodostumista. Mevalonaatista muodostuu erilaisten välivaiheiden kautta kolesterolia. Mevalonaatti on kuitenkin myös ubikinonin lähtöaine. Ubikinonilla on puolestaan keskeinen merkitys mitokondrioiden energiantuotannossa. Mevalonaatin vähentyminen johtaa siis toisaalta kolesterolin vähentymiseen, mutta samalla se johtaa myös ubikinonin puutteeseen (jota ei ole mahdollista korvata lisäravinteena käytetyllä ubikinonilla) ja sen myötä lähes aina jonkinasteisiin mitokondriovaurioihin eri elimissä, mm. lihaksissa, haimassa ja aivoissa. Aivoissa, erityisesti hippokampuksessa, tapahtuvat mitokondriovauriot aiheuttavat muistiongelmia.
Ensimmäisen statiinin, lovastatiinin, raportoitiin jo vuonna 1985 estävän ubikinonin muodostumista. Raportti ilmestyi kaksi vuotta ennen lovastatiinille myönnettyä myyntilupaa. Statiinien määrääminen oireettomille on alusta lähtien ollut laillistettua venäläistä rulettia, jossa panoksena voi pahimmillaan olla ennestään terveen potilaan henki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on avoinna rekisteröityneille käyttäjille. Pidätämme oikeuden poistaa sopimattomiksi katsomamme kommentit. Olethan niin ystävällinen, ettet mainitse kaupallisia tuotteita tai yrityksiä kommenttikentässä.