keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Fruktoosi ja insuliiniherkkyys

Hyvä Terveys -lehden numerossa 6 (3.5.2013) lukija kysyy asiantuntijalta fruktoosin terveyshaitoista. Tiedetään, että fruktoosi aiheuttaa insuliiniherkkyyden vähentymistä ja näin ollen altistaa vähitellen myös aikuisiän diabetekselle. Sairastumisriski riippuu saadun fruktoosin määrästä. Vuorokautista turvallista fruktoosiannosta ei ole kuitenkaan määritelty. Asiantuntijalta kysyttiin, kuinka suuri määrä fruktoosia vuorokaudessa on haitaksi. Lisäksi kysymyksessä kiinnitettiin huomiota siihen, että eräisiin lastenruokiin on lisätty fruktoosia.
Lehden asiantuntijan mukaan erityisesti nuoret ovat herkkiä fruktoosin vaikutuksille. Asiantuntija ei kuitenkaan vastaa kysymykseen, joka koskee lisätyn fruktoosin turvallista määrää. Hän kiertää kysymyksen toteamalla, ” … sokeripitoiset juomat tuovat helposti runsaasti energiaa ruokavalioon…” Asiantuntija ei suhtaudu kriittisesti siihenkään, että vauvaikäisten ruokiin lisätään fruktoosia. ”Kun verrataan juomien sisältämää fruktoosimäärää esim. lastenruokien fruktoosimäärään, vaikka niihin onkin fruktoosia lisätty, puhumme aivan eri suuruusluokasta”, toteaa asiantuntija ja jatkaa varomattomasti ”hedelmä- ja marjasoseiden käyttöä alle 1-vuotiaiden ruokavaliossa ei siis ole tarpeen rajoittaa.”
Sekä koe-eläimillä saadut koetulokset että nuorilla aikuisilla tutkimuksissa todetut fruktoosin terveyshaitat antavat aineksia huomattavasti kriittisempään suhtautumiseen. Tavallisen taloussokerinkaan haittavaikutukset eivät perustu kalorimäärään vaan siihen, että siitä glukoosin ohella saatava fruktoosi rasittaa maksaa. Diabetestutkijoiden huippulehden Diabetes Caren tammikuussa 2013 ilmestyneessä numerossa on artikkeli, jossa raportoidaan nuorilla ja terveillä 21 - 25 -vuotiailla miehillä tehdystä tutkimuksesta. Tulosten mukaan tavanomaiset fruktoosimäärät heikentävät maksan insuliiniherkkyyttä ja vaikuttavat haitallisesti rasva-aineenvaihduntaan. Viimeisimmän tiedon mukaan tavanomaiset nuorten käyttämät fruktoosimäärät aiheuttavat siis terveyshaittaa. Tämän perusteella alle vuoden ikäisten ruokiin ei missään tapauksessa tulisi lisätä fruktoosia. Hedelmä- ja marjasoseiden käyttö vauvojen ruokavaliossa on paikallaan, kunhan soseisiin ei ole lisätty fruktoosia. Taloussokeri sisältää puolet glukoosia ja puolet fruktoosia, joten se makeutusaineena on selkeästi vähemmän terveyttä haittaava kuin pelkkä fruktoosi. Fruktoosia puhtaana makeutusaineena ei pitäisi käyttää lainkaan.
Lisää tietoa ihmisen sokeri ja rasva-aineenvaihdunnasta löydät kirjasta Arginiini ja terveys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on avoinna rekisteröityneille käyttäjille. Pidätämme oikeuden poistaa sopimattomiksi katsomamme kommentit. Olethan niin ystävällinen, ettet mainitse kaupallisia tuotteita tai yrityksiä kommenttikentässä.